Škodlivost elektronické cigarety

Řada našich zákazníků se nás ptá na škodlivost elektronické cigarety. Proto jsme se pro vás rozhodli připravit článek, který srovnává látky obsažené v klasické cigaretě a látky obsažené v liquidu - náplni pro elektronické cigarety.

ŠKODLIVOST KLASICKÉ CIGARETY

Klasická cigareta v sobě krok nikotinu obsahuje i další látky, které zlepšují chuť, hoření, barvu či soudržnost popela. Mezi nejnebezpečnější látky patří dehet (rakovinotvorný), který zanáší plicní sklípky a pokrývá je neprodyšnou vrstvou bránící průniku kyslíku. Kromě dehtu je v cigaretě obsažena desítka dalších rakovinotvorných látek jako například 4-Aminobifenyl, o-Anisidin Hydrochlorid, Arsen, Benzen, Beryl, 1,3-Butadien. Ve stopovém množství jsou zde obsaženy také jedovaté (Arzenik, benzen, formaldehyd, močovina, kyanovodík, kadmium, dusičnany, radioaktivní polonium…) a chemické látky, které mohou být při dlouhodobém užívání také nebezpečné.

ŠKODLIVOST ELEKTRONICKÉ CIGARETY

U elektronické cigarety se nikotin uvolňuje vyluhováním pomocí propylenglykolu. Tato metoda je mnohem zdravější, jelikož nedochází k spalování pomocí hoření. Další látkou obsaženou v elektronické cigaretě je propylenglykol, který se chemicky nejvíce podobá lihu. Není však vznětlivý a nemá opojné účinky. O škodlivosti této látky vede odborná veřejnost značné diskuse. Dlouhodobými laboratorními testy však nebyly zjištěny závažné nepříznivé vlivy na organismus. Tato látka se používá i v potravinářství - je obsažena v dětských sirupech a kapkách (Hedelix, Bromhexin a další) nebo ve zmrzlině pro rozluštění chuti. Pokud by byla tato látka nebezpečná, jak někteří odpůrci elektronických cigaret tvrdí, nejspíš by nebyla obsaženo i ve výše uvedených potravinách. Základní součástí náplně pro elektronické cigarety je také voda a potravinářská ochucovadla, díky kterým je možné zakoupit e-cigarety v prakticky neomezeném množství chutí.

Z následujícího srovnání vyplývá, že elektronická cigareta obsahuje jedinou prokazatelně škodlivou látku, kterou je dehet. Škodlivost dalších látek nebyla potvrzena, na rozdíl od klasických cigaret. Pokud máte o elektronické cigarety zájem, podívejte se do našeho internetového obchodu.

Používáme ověření věku Adulto