Kouření vám škodí, aneb zdravé kouření mírní dopady závislosti

Že je kouřením jedním z největších lidských zlozvyků snad nikdo nemůže popřít. Stačí se na ulici rozhlédnout kolem sebe a uvidíte minimálně desítku lidí s cigaretou v ruce. S kouřením často začínají i děti brzkého mladistvého věku, často jsou to děti kuřáků, kteří u svých rodičů tuto závislost celé dětství sledují a tak jim přijde naprosto normální. Stejně jako nelze popřít skutečnost, že je kouřením jedním z největších nešvarů, nemůže nikdo popřít ani další fakt, že se negativně podepisuje na našem zdraví. A jak je známo, zdraví má každý z nás jen jedno, proto by o něho měl patřičně pečovat.

Jak vaše tělo reaguje, když nekouříte?

Vědci se shodují na tom, že pravidelné a silné kouření vede k tomu, že si kuřáci zkracují svůj život v průměru o 15-18 let. Nemluvě o tom, že podle statistik každou hodinu zemře na následky kouření cca 500 lidí. Už tohle jsou čísla, která by vás měla přivést na otázku, zda kouření skutečně stojí za to. Máme pro vás ještě jednu další: napadlo vás někdy zamyslet se nad tím, jak vaše tělo reaguje na kouření? Co se ve vašem těle děje? Jak kouření ovlivňuje některé důležité procesy? Vsadíme se, že nyní kroutíte hlavou.

Měli byste vědět, že už pouhých 15-20 minut po poslední cigaretě se vás krevní tlak vrátí do hodnoty, která je pro vaše tělo normální. Pokud bez cigarety vydržíte dva dny a zvládnete si nezapálit, pak se vám výrazně zlepší jak chuť, tak i čich. A to je jen slabý výčet toho, co se s vaším tělem děje, když mu přestanete dopřávat onu drogu - nikotin.

Dokážete přestat?

Aby těch otázek na tělo nebylo málo, máme pro vás ještě jednu: zkusili jste někdy s kouřením přestat? Divili byste se, kolik lidí za jeden jediný den zkouší tuhle závislost porazit. Bohužel v tomto případě platí jednoduché měřítko: čím déle kouříte a čím delší dobu tak své tělo dopujete škodlivým nikotinem, tím hůře se vám bude tohoto nešvaru zbavovat. Ne nadarmo proto drtivá většina pokusů končí dříve, nežli vůbec stihla začít. A samozřejmě bez úspěchu.

Pokud víte, že přestat s kouřením nedokážete, protože jste si kromě závislosti na nikotin vypěstovali ještě závislost na onen rituál (dát si cigaretku hned po ránu, zakouřit si po obědě, dát si cigárko k pivku s přáteli a podobně) zkuste se zamyslet nad zdravou variantou kouření. A ano, čtete správně - zdravé kouření existuje a má podobu elektronických cigaret.

Jaký je v tom rozdíl?

Při kouření klasické cigarety do sebe vtahujete nejen nikotin, ale i dehet a další škodlivé látky, které jsou uvnitř cigarety a které se spalují. Elektronické cigarety fungují úplně jinak. Při kouření elektronické cigarety dochází k přeměně roztoku, který obsahuje ochucený liqiud a nikotin na syntetickou páru. Už to je obrovský rozdíl, protože nedochází k žádnému spalování papírku nebo cigaretového tabáku, který právě obsahuje všechny ty zdraví škodlivé látky, které se vám následně usazují v těle a páchají zde neplechu.

Při kouření elektronické cigarety rovněž nevzniká onen pověstný zápach, který vadí především nekuřákům a po kterém pak lidé, kteří kouří a stejně tak i lidé v jejich okolí zapáchají. V případě elektronické cigarety vzniká pára, která voní po zvolené příchuti liquidu - takže třeba po jahodách, vodním melounu, mentolu nebo zeleném jablku. Díky tomu nevzniká onen dehet, který kuřáci vpravují i do svého okolí.

Používáme ověření věku Adulto