E-cigareta a její náplně

E-cigareta a její náplně

Elektronická cigareta se na českém trhu rychle stává prodejním hitem a stejně rychle, jako přibývá jejích prodejců, přibývají i různé varianty, kterými se snaží prodejci zabrat volné místo na trhu. Objevují se tak nejen nové typy elektronické cigarety, ale především záplava různých příchutí e-liquidu a technických variant, jakými dochází k atomizaci a zplynění obsahu.

NÁPLŇ ELEKTRONICKÉ CIGARETY A JEJÍ PŘÍCHUTĚ

Když se zeptáte okolních kuřáků, nebo se i rozhlédnete kolem sebe, málokdy narazíte na někoho, kdo by s požitkem kouřil ochucený tabák. Tedy ne, že by takoví lidé nebyli, ale prostě netvoří žádnou významnou část kuřáků. Naproti tomu se nás e-liquid do elektronické cigarety nás se svými stovkami příchutí snaží přesvědčit, že je tomu přesně naopak. Příchutě do elektronické cigarety naleznete i přírodní, tedy s čistým aroma tabáku. Cigaretoví giganti se v tomto případě svižně chopili příležitosti a nabízejí příchutě odpovídající svým prémiovým značkám, jako jsou Marlboro, Camel, nebo třeba Davidoff. Kromě toho na Vaše smysly (a taky peněženku) zaútočí dlouhá řada ovocných příchutí, od obvyklých jablek, jahod, banánů, až po exotické druhy ovoce, o nichž Středoevropan většinou ani neslyšel. K tomu se pevně přimykají příchutě cukrářského průmyslu, v čele s čokoládou, kakaem a různými oříšky, až po kořeněné pochoutky, ze kterých budete mít za chvíli pocit, že tloustnete – což Vám při kouření samozřejmě vůbec nehrozí. Zvláštní kategorií jsou potom příchutě oblíbených hořkých nápojů, kávy, kapučína, čajů, ale i příchutě koly a podobných slazených nápojů. Jsem zvědav, jestli exploze příchutí elektronických cigaret vytlačí zálibu v klasickém tabáku z ulic, nebo jestli zhasne jako plamínek pod lupou v okamžiku, kdy marketingová lupa uhne ze slunce.

Obr.: Liquid Frutie Jahoda

TECHNICKÉ ČÁSTI NÁPLNÍ ELEKTRONICKÉ CIGARETY

Náplň elektronické cigarety, takzvaný e-liquid, se nalévá do zásobníku v těle elektronické cigarety, a je odpařována s pomocí atomizéru s baterií. Tedy s takovýmto popisem bychom si vystačili možná tak v začátcích elektronické cigarety, ne v současnosti, kdy se Vás desítky výrobců snaží přesvědčit, že vymysleli něco nového. Zásobník na e-liquid, zvaný též cartridge, lze u některých cigaret vyměnit za kombinovaný zásobník – cartomizér. Zmíněný Cartomizér se skládá z cartridge a atomizéru a jeho demontáž a plnění e-liquidem je tak o několik drobných kroků jednodušší. Cartomizéry se opět prodávají v různých variantách a tím nejviditelnějším rozdílem je velikost nádržky. Pokud patříte k opravdu výkonným kuřákům, potěší Vás, že na Vás výrobci elektronických cigaret mysleli i s patřičně velkou nádržkou cartomizéru.

KOLIK NÁPLNĚ ODPOVÍDÁ KRABIČCE CIGARET A JAK UŠETŘIT

Důvodů, proč lidé sahají proč elektronické cigaretě, je celá řada. Mezi ty nejčastější se jistě řadí zodpovědnost vůči okolí (nepáchnu v okolí svých blízkých), péče o vlastní zdraví (vyhnu se zhoubným nemocem), a v neposlední řadě snaha ušetřit. O bafání elektronické cigarety se říká, že v dlouhodobém horizontu šetří kuřákům 50-70% nákladů. Určitě záleží ještě na řadě detailů, jako je spotřeba e-liquidu a frekvence kouření, ale můžeme to brát jako přibližně přesnou informaci. Pro kuřáky, kteří zvládnou 20 cigaret denně, se udává spotřeba cca 1-3 ml e-liquidu za den. Jeho intenzita, tedy obsah nikotinu, a tím i frekvence, s jakou si člověk „zapaluje“ se dá přibližně odvodit takto: Přečtěte si na krabičce svých cigaret hodnotu nikotinu v jedné cigaretě: například 0,8 mg. Vynásobte ji dvaceti a dostanete hodnotu, která by měla být napsaná na lahvičce e-liquidu pro Vaše elektronické bafání.

Používáme ověření věku Adulto