Může fungovat elektronická cigareta jako kvalitní prevence proti závislosti?

Léčení cigarety cigaretou zní velice zajímavě, ale díky elektronickým cigaretám je možná. Hned na úvodu odpovíme na nadpis v tom ohledu, že to opravdu možné je. Elektronické cigarety jsou opravdu zdravějším způsobem, jak kouřit.

U toho ale mohou sloužit jako kvalitní prostředek proti závislosti jako takové, protože může plnit nejen úlohu cigarety celkově. Ale také úlohu cigarety jako prostředku k zařízení menší závislosti na cigaretách celkově. 

Kontrolovaná dávka nikotinu je výhodou

Základem, proč je to možné, jsou speciální směsi. Vodní báze, které se namísto tabáku užívají v elektronických cigaretách, totiž mohou mít různorodé složení. Může se jednat o celou řadu více či méně známých vůní i příchutí a mimo nich, se mohou vyskytovat také podpůrné látky.

Jednou z nich je například právě nikotin, na který se tvoří závislost, a který je i prostředkem k odstranění závislosti. Jak? Opravdu velice citlivě řízenou dávkou nikotinu, který přijímáte. Díky tomu, že můžete postupně snižovat dávku nikotinu bez vysokého skoku, se vyhnete nějakému standardnímu abstinenčnímu šoku. Ten právě bývá tou největší překážkou při odvykání kouření. Samotné odvykání je mnohdy bolestivé, protože jsme dlouho neznali způsoby, jak snížit příjem nikotinu citlivě a efektivně tak, aby nedošlo právě ke zmíněným „vedlejším účinkům“.

Nebude trpět ani svalová paměť

Spousta z těch, kteří například užívali nikotinové žvýkačky a náplasti, stejně trpěli nedostatkem a abstinenčním šokem. Nebylo to dáno přímo nikotinem, ale svalovou pamětí. Návyk se totiž neudělá čistě jenom na nikotin, ale tak na všechny pohyby a návyky, které se pojí s kouřením. Elektronická cigareta vám tak dá možnost snížit dávku nikotinu, čímž se sníží počet kouření, a u toho uspokojí i svalovou paměť, která volá po pocitu kouření.



Používáme ověření věku Adulto