Jak neztloustnout při odvykání kouření

Jak neztloustnout při odvykání kouření

Mnoho kuřáků chce přestat kouřit, jenže není to pro ně jen tak snadné. Rok co rok si dávají novoroční předsevzetí, které mnozí z nich následně porušují. Bez ostychu si zapalují jednu cigaretu za druhou. Jejich odhodlání přestat ze dne na den kouřit je rázem tutam. Tito lidé nemají pevnou vůli, při sebemenší stresové situaci nedokážou odolat cigaretovému dýmu. Někteří z nich mají i strach, že jakmile přestanou kouřit, přiberou několik kilogramů navíc. To na jejich odhodlanosti nepřidá, ale naopak je od toho úmyslu odradí. Je totiž prokázáno, že abstinující kuřáci mají větší apetit. Jsou schopni spořádat nejrůznější tučné dobroty a laskominy, na které by dřív ani nepomysleli. Hlavně v nočních hodinách berou útokem své ledničky a spíže, což si tímto způsobem potlačují touhu po cigaretě.

Pakliže jedinec se rozhodne přestat kouřit, musí počítat s omezením příjmu potravy. Denní příjem energie by měl být nižší cca o osm set kilojoulů.

Samozřejmostí je změna jídelníčku. Při odvykající kůře by měl člověk v pravidelných intervalech konzumovat více zeleniny a ovoce. Dát si může libové vepřové masíčko, ryby a drůbež, jež je možné různě připravovat. Zdravé jsou i luštěniny, sýry, nízkokalorické mléčné výrobky, vejce a mnoho jiných potravin. Vzdát by se měl úplně sladkostí, jídel s vysokým obsahem živočišných tuků, sladkých nápojů a alkoholu. Zapomenout by neměl ani na řádný pitný režim. Takový člověk by měl vypít denně až dva litry tekutiny, jak o jsou džusy, perlivé a neperlivé vody, též i čerstvé vitamínové šťávy ze zeleniny či ovoce.

Důležitá je rovněž pohybová aktivita, která nemusí být nikterak fyzicky náročná. Stačí, aby si taková osoba šla několikrát týdně zaplavat, zabruslit, zacvičit do posilovny anebo jenom tak zaběhat do přírody. Protáhnout své tělo lze tenisem, golfem, košíkovou, odbíjenou, domácím cvičením i skákáním na trampolíně.

Velkým pomocníkem jsou elektronické cigarety, které nabízejí možnost regulace nikotinu, díky které má každý své kouření jednoduše pod kontrolou. 

Obr.: Elektronická cigareta SMOK Stick V8

 

Používáme ověření věku Adulto