Kouření v těhotenství

KOUŘENÍ SNIŽUJE PLODNOST!

Kouříte cigarety? Pokud ano, tak se velice snižuje pravděpodobnost otěhotnění, a pokud kouří i Váš partner, tak se snižuje ještě víc, jelikož kouření cigaret má prokázaný negativní vliv na kvalitu spermií. U žen, které kouří, se navíc zvyšuje riziko mimoděložního těhotenství a další problémy s kouřením spojené. Kouření v těhotenství jednoznačně nekoresponduje se zdravým rozumem.

RIZIKA KOMPLIKACÍ U KUŘAČEK RAPIDNĚ ROSTOU

Chcete mít zdravé dítě a kouříte? Potom přestaňte kouřit, neboť budoucí matky, které kouří v těhotenství, zvyšují riziko výskytu téměř všech komplikací spojených s funkčností placenty:

Předčasné odloučení placenty od stěny děložní s následkem silného krvácení ohrožujícího život plodu i matky. (Abrupci placenty)

Nedostatečnou funkci placenty, která špatně vyživuje plod. Plod v děloze strádá a neprospívá, při porodu má nízkou porodní hmotnost a jiné komplikace spojené s tímto závažným problémem. (Placentární insuficienci)

Uložení placenty v porodních cestách, které zabraňuje vedení porodu vaginálně a může být komplikováno silným krvácením. (Vcestnou placentu)

Počet cigaret vykouřených za den zvyšuje riziko nízké porodní hmotnosti u plodu. Těžké kuřačky rodí plody s průměrnou váhou o téměř půl kila nižší než nekuřačky.

Kouření v těhotenství snižuje Vašemu dítěti šance na normální narození a život bez poruch a zdravotních problémů!! Přestaňte kouřit ještě dnes!

KDY A PROČ PŘESTAT KOUŘIT?

Nejlepší ze všeho je přestat kouřit ještě před plánovaným těhotenstvím. Tím předejdete všem výše uvedeným komplikacím. Přestat kouřit je však možné a samozřejmě nutné v jakémkoliv týdnu těhotenství. Čím dříve přestanete kouřit, tím více snížíte rizika následků, které může kouření způsobit Vašemu děťátku. V dnešní době existuje velké množství pomůcek a odvykacích programů, která vás dokáží zbavit kouření v těhotenství. Nejdůležitějším faktorem je však pevná vůle a opora ve Vašem okolí - partner a rodina.

JAK PŘESTAT KOUŘIT?

Možnosti je několik. Důležité je opravdu chtít přestat a mít k tomu pádné důvody. Vaše dítě je zcela jistě pro každou matku tím nejsilnějším důvodem, proč přestat s kouřením. Pokud jste silní kuřáci, a máte s přestáním kouření opravdu problém, mužete přistoupit k substituční metodě, kdy se do děla dostává jenom nikotin a nikoliv další škodlivé látky. Množství nikotinu, který se dostane k dítěti přes placentu v porovnání s kouřením klasických cigaret je minimální.

Více informací naleznete v článku: Odvykání kouření

Používáme ověření věku Adulto