Mýty a fakta o kouření elektronických cigaret

V následujícím textu se pokusíme objasnit pojem elektronických cigaret a vyvrátit některé mýty, které o elektronickém kouření panují.

Elektronická cigareta je nový způsob kouření. Nikotin se ke kuřákovi dostává ve formě páry, která od pohledu vypadá stejně jako cigaretový kouř, s tím rozdílem, že nesmrdí a neobsahuje dehet a další škodlivé látky. E-cigareta se používá jako klasická cigareta, čímž nebourá zažité rituály jako některé náhražky (žvýkačky, náplasti). Proto se také setkává s úspěchem i u dlouhodobých kuřáků.

Obr.: Elektronická cigareta Eleaf iCare

Elektronická cigareta je mnohem zdravější, jelikož nehoří – vypařuje se pouze čistá nikotinová pára. Srdcem e-cigarety je vypařovací komora – atomizér, do než je vložena nikotinová odpařovací kapsle. Vycházející dým z elektronické cigarety je o několik set procent méně škodlivý -  kuřák vdechuje pouze čistý nikotin, potravinářský propylen glykol a vodu. Oproti tomu spalováním běžné cigarety se uvolňuje několik tisíc chemikálií obsažených v tabákovém dýmu.

Propylen glykol je neškodná látka podobná lihu, která v elektronické cigaretě slouží jako rozpouštědlo, nosič nikotinu a zejména k tvorbě viditelného oblaku dýmu. Tato látka se často používá na hudebních koncertech, festivalech a divadlech na tvorbu dýmu. Z toho je patrné, že nejškodlivější látkou v elektronické cigaretě je nikotin, na kterém je kuřák závislí a kvůli kterému kouří.

Dalším častým mýtem je, že elektronická cigareta neodnaučí kouřit. Je prokazatelné, že ti kdo začali používat elektronickou cigaretu, ve většině případů přestali s kouřením běžných cigaret – cigaretový kouř jim začal smrdět. Samozřejmě, že přestat úplně je velice obtížné a závisí nejen na elektronické cigaretě, ale i odhodlání a disciplíně každý den omezovat množství nikotinu.

Přečtěte si také recenzi elektronické cigarery.

Používáme ověření věku Adulto